Jan J. Kotík

21. 12. 2007

JAN BYL VYZBROJEN arzenálem intelektuála, který ze svého úkrytu míchá molotovovy koktejly a poměrně nenápadně je v podobě svých děl přihazuje do kontextu umění. Činil tak důsledně a s promyšleností sobě vlastní. Téměř všechny jeho „věci“ měly důsledně sofistikovaný myšlenkový základ, na kterém teprve potom stavěl formu, obligátně precizně vyvedenou. Nebyly to tedy žádné narychlo vykvašené vtípky, ale témata, která Jan nejprve pečlivě obráběl ve své hlavě. Byly to vždy záležitosti čitelné, srozumitelné, a přesto nebyly lapidárně popisné. Oblíbenou přísadou jeho guerilovských „koktejlů“ byl humor, možná český, ale na tom nesejde. Každopádně trochu jízlivý a ironický. Zkrátka humor, který nám dovoluje o vážných věcech vůbec hovořit a mířit do černého, aniž bychom museli být patetičtí.

 

Ačkoli se Praha nechová k cizincům zcela přívětivě, rozhodl se zde v posledních letech žít a pracovat. Jan však zdaleka nebyl čistokrevným cizincem, možná mu právě tohle město poskytovalo výhodný úhel pohledu a odstup, tedy vše co potřebuje dobrý střelec. A Jan se rád strefoval do terčů, které na první pohled vycházely ze země, ve které se narodil, z geopolitické mocnosti Spojených států. Nejlépe však věděl, že z nadčasového hlediska Amerika jsme i my.
Málokdo zprvu tušil, že Jana zevnitř sžírá zákeřný rak. Obdivuji ho za těžko představitelnou výdrž, se kterou dokázal do poslední chvíle pracovat, starat se o rodinu, a k tomu hrát na bicí s kapelou. Byl to obdivuhodný výkon.

Krištof Kintera je vizuální umělec, žije a působí v Praze.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pohled do výstavy Patina v galerii g 99, 2007, Dům pánů z Kunštátu, Brno, foto: Martin Polák.

Surfing with Jesus,instalace, 2003, pohled do výstavy „Entrance Stage Death“, Dům umění České Budějovice, foto: Martin Polák;

Úspory měřítek, 2000, pohled do výstavy, foto: archiv VVP AVU Praha;

Žehlička, 2000, spojené plastové části modelů, 5x8x3 cm, foto: archiv VVP AVU Praha; Apache, 2005, instalace v galerii Futura, PVC lišta, video, foto: Ondřej Polák;

Houses of the Holy, 2005, látka, polystyrén, dřevo,430x103x90 cm. Prague Biennale 2, Praha, foto: Martin Polák.

Find more stories

Home