MARCO PEREGO

11. 3. 2009

Stejně jako v životě i v umění neexistují zločiny bez obětí a tvorba Marca Perega tuto otřepanou pravdu jemně dokresluje.

V jeho nejnovějším spektáklu je skutečné násilí přetvořeno do podoby sochařského díla nazvaného The only good rock star is a dead rock star (Dobrá rocková hvězda je mrtvá rocková hvězda). Dílo tvoří dvě postavy: Beatnik a spisovatel William Burroughs a popová troska Amy Winehouse. Burroughs sedí na židli a v klíně má pušku. Winehouse leží natažená na podlaze a zkrvavenou hlavu má opřenou o zeď. Z její mrtvé ruky volně visí maska Minnie Mouse.

Dílo je odkazem na nechvalně proslulou událost z roku 1952, kdy byla zastřelena Joan Vollmer, a to svým zákonným manželem, již zmíněným Burroughsem. Burroughs, který o střelbě prohlašoval, že šlo o nehodu, později o události řekl, že uvolnila jeho literární představivost a udělala z něj umělce. Jde o zvrácenou myšlenku spojující projev mysogynní destrukce nadané ženy s tvůrčí katalýzou. Perego pomocí tohoto nejednoznačného klíče zkoumá to, jak si naše kultura k udržení své životaschopnosti žádá oběti.

Masky jsou častým společným jmenovatelem spojujícím sochařství, kresbu a malbu. Sochařská podoba Amy Winehouse drží masku slavného výtvoru Walta Disneye – Minnie Mouse. Je jasné, že pod maskou komiksové nevinnosti se skrývá zabiják. Peregovo dílo nicméně znejasňuje to, kdo je oním zabijákem – Burroughs, divák, Winehouse, nebo dokonce naše vlastní kultura.

 

Marco Perego, The only good rock star is a dead rock star (Dobrá rocková hvězda je jen mrtvá rocková hvězda) – detail, 2008, pryskyřice, vlasy, oblečení, courtesy Half Gallery, New York.

 

John McWhinnie

Find more stories

Home