DAMIÁN ORTEGA,

11. 6. 2009

Je to i není nákladní automobil. Kresba vozu vytvořená ze skutečných součástek a kusů náklaďáku. Veškeré lesklé a reflexní komponenty, jež jsou součástí skutečného automobilu, jsou zde zavěšeny ze stropu přesně v těch místech, kde by se skutečně nacházely, kdyby tu nákladní auto bylo materiálně přítomno. Všechny tyto detaily – lesklé na povrchu a rezavé uvnitř (což je obvykle skryto, zde je to však vidět) – jako jsou zrcátka, poklice, mřížka chladiče atd. – skládají náklaďák jakoby na principu negace, a to tím způsobem, že zrcadlí okolní prostor a vymezují prázdnotu.
To však není jediný moment, jakým se v tomto novém díle Damiána Ortegy zpřítomňuje princip konstrukce a dekonstrukce či hra mezi nehmotnými obrysy a hmotným objektem. V Mexiku nese tento konkrétní typ vozidla, používaného k přepravě stavebních materiálů, také název Materialista. Ortegův Materialista zde tedy představuje jakýsi uzavřený prostor v pohybu, v němž jsou prvky užívané ve stavebním inženýrství k vymezování a stavění stabilních vnitřních prostor použity pro pomíjivou kompozici – tento mobilní hmotný objekt pak představuje jejich nejlapidárnější možné prolnutí.

 

Damián Ortega: Materialista, 2008, chromové kusy nákladního vozidla zavěšené na ocelových lanech, 480x840x280 cm, courtesy galerie Fortes Vilaça, São Paulo.

 

Carla Zaccagnini

Find more stories

Home