DAMIEN HIRST

11. 6. 2009

Do konce srpna 2009 měli návštěvníci Galerie Rudolfinum v Praze možnost se alespoň letmo obeznámit s tvorbou britského umělce Damiena Hirsta (1965). Jen pouhou kapkou v moři Hirstovy nekonečné a nekončící produkce se může zdát dohromady 11 vystavených děl, ovšem i za ta buďme rádi.

Hirst, absolvent prestižní Goldsmith’s College v Londýně, se stal hlavním protagonistou fenoménu 90. let označovaného jako Mladí britští umělci (YBAs). Po úspěchu na Benátském bienále (1993) a získání Turnerovy ceny (1995) jeho hvězda stoupala až do dnešní podoby superstar. Hirst má nespočet příznivců, ovšem stejně tak i kritiků označujících jeho mezinárodní úspěchy za výsledek vykalkulovaného marketingu zabaleného do líbivé a senzaci vyvolávající tvorby. Ať je tomu jakkoli, Damien Hirst je v mnoha smyslech jedinečným úkazem na výtvarné scéně.

Všech 11 děl vystavených v Rudolfinu pochází ze soukromého muzea The Astrup Fearnley Museum of Modern Art v Oslu. Jedná se o vyvážený průřez tvorbou z let 1994 až 2006, který diváka seznamuje s hlavními formálními i tématickými aspekty umělcova díla. Jedním z nich je fascinace smrtí a (ne)smrtelností, což v důsledku není Hirstovým vynálezem jako takovým, vzpomeneme-li si na středověké relikvie či barokní mysticismus.

I přesto, že co do počtu prací je umělcova pražská přehlídka značně limitovaná, nám jasně ukazuje, že Hirst je především mistrem instalací, zatímco jeho obrazy často balancují na hranici divácky líbivého dekorativismu. Stačí si jen představit 353. variantu díla Krásné, amore, lapat po dechu, oči navrch hlavy a chvějivá malba (1997) či Chloramfenikol-acetyltransferáza (1996), lidově označované jako „Hirstovy puntíky“, a nemůžeme uniknout pocitu, že se jedná především o dobře se prodávající formalismus. U instalací se s touto pochybností téměř nesetkáme, alespoň ne u děl vystavených v Praze. Autoři výstavy nepředstavili žádné ze zvířat ve formaldehydové lázni a dokázali tak, že Hirst má co nabídnout i mediálně méně známými pracemi a to jak ve smyslu konceptu, tak i vizuální působivostí. Již jen kvůli dílům Adam a Eva vystaveni (2004) či Mučednictví sv. Petra (2003) stála výstava Damiena Hirsta za vidění.

 

amet nim iure commy num voluptat. putpate et, quat ip euipis autem zzril illut landiam, suscillan utpationsed tat augiam, iurerostrud dit il irilit am, sis nostrud eliquipisim

 

Veronika Wolf

Find more stories

Home