ESSL AWARD CEE 2009

11. 6. 2009

Velmi ráda představím alespoň jménem všech deset mladých talentovaných umělců, kteří byli letos vybráni čtyřčlennou porotou do českého finále Essl Award CEE 2009 přímo v místě konání výstavy, v prostorách Veletržního Paláce NG v Praze. Byli to studenti Jan

Chlup, Monika Fryčová, Anna Hulačová, Karolína Kohoutková, Petra Malá, Jitka Nesnídalová, Samuel Paučo, Jan Pfeiffer, Jiří Staněk a Petr Valer.

Uznání odborné poroty, tedy první cenu spolu s částkou 4000 €, si letos právem odnesl Jan Pfeiffer, student AVU v Praze, který v sérii tří fotografických snímků zachytil téměř totožnou skupinu cestujících postávajících v hloučku na podobných autobusových zastávkách. Sérii pojmenoval jednoduše Podle první (2008). Mezi čekajícími na první pohled převažují cizinci. Autobusy, na které cestující čekají v Berlíně, v Praze a v New Yorku, ve všech třech případech míří na letiště. Zastávky, situace i skupinky jsou si navzájem podobné. Tomu, kdo často létá letadlem mezi světovými metropolemi, musí připadat tyto tři fotografie povědomé. Nenápadné déja vu. Právě tento opakovaný a nemanipulovaný otisk soukromé paměti si naprosto získal porotu ve složení prof. Agnes Essl a Eva Wirlitsch-Essl (AT), nezávislý kurátor a publicista prof. René Block (AT) a soukromý galerista Jiří Švestka (CZ), která shodně hlasovala a udělila Janovi hlavní cenu. Vítěznou fotografickou sérii doplňovala ještě instalace nazvaná From (2008), běžný nábytek, židle a stůl,a drobné zboží zakoupené v prodejnách Ikea. Jednotlivé předměty by byly naprosto obyčejné a všední, kdyby ovšem jejich poloviny nebyly vyrobeny každá v jiné zemi, v jiné části světa. Všudypřítomná globální uniformita tak získala pod drobnohledem tichého a soustředěného pozorovatele osobitější nádech. Jinakost se stala viditelnější díky lokálním odchylkám od předem stanovené univerzální normy.

Druhá cena i s finančním ohodnocením 3000 € byla přisouzena Petře Malé, studentce pražské VŠUP, za její čisté, zvláštně znepokojivé velkoformátové fotografie. Autorka vystaveným souborem A ona řekla, dyť se dívá (2008) v náznacích mapovala vlastní imaginární svět, ve kterém se v jednom zobrazení setkávají reálná místa a prožitky se sny, to vše se mění, viděno optikou nejasných vzpomínek. Petra se do hloubky zabývá médiem fotografie itéměřne uchopitelným fenoménem paměti. Manipulovaná barevná fotografie se v jejích rukou jevíjako velmi vhodný prostředek, kterým dokáže své soukromé vzpomínky, dojmy a představy zviditelnit. Tajemství i nejistota bývají podstatou jakéhokoli dnešního zobrazení. Petra Malá si je tohoto zdánlivě danajského daru „nových médií“ plně vědoma a ještě více jej prohlubuje precizní technikou, zvolenými náměty z minulosti, osvětlením i prvky odkazujícími k manipulovanému a aranžovanému vnitřnímu dokumentu. Cyklus A ona řekla, dyť se dívá (2008) je neuvěřitelně uvěřitelný, a nebo naopak?

Zvláštní cenou Vig Special Invitation spojenou s částkou 1000 € (také s možností prezentace na výstavě ve vídeňské Ringturm, v centrále koncernu Vienna Insurance Group), byla odměněna Anna Hulačová, studentka AVU v Praze (trochu neskromně asi dodám – můj osobní tajný tip pro nově zavedené ocenění). Tuto cenu Anna obdržela za měkký objekt, hravé performance a neméně poetický street art, pro jejichž realizaci si vybrala dětské hřiště a prostor před McDonaldem. V prvním případě si umělkyně vytvořila z materiálu na mycí houby přenosný hrad a měkkou královskou korunku, se kterými vyrazila mezi děti na pískoviště – projekt se jmenuje A kingdom in a suitcase (2008). Jemná, a přitom razantní byla streetartová performance před McDonaldem Sweet Street Art (2008), kdy spáry mezi dlažebními kostkami a obklady vyplnila umělkyně kečupem a hořčicí. Na jiném místě zas Anna nahradila tvrdé dlažební kostky měkkými českými buchtami nebo přizdobila louže šlehačkou ve spreji. Porota v tomto případě ocenila především autorčinu jemnou poetiku a lehkost.

Ocenění Essl Award i samotné Essl Muzeum letos slaví deset let svého trvání, deset let také doposud setrvává ve funkci generálního ředitele umělec a pedagog prof. Milan Knížák. Nehodlám na malém prostoru zbrkle srovnávat soukromou iniciativu rodiny Esslových s činností ředitelskou (státem), a tedy i politicky řízenou. Poznámku na závěr si však neodpustím, metoda i heslo „Do It Yourself“ jsou mi i tentokrát mnohem bližší.

 

Jan Pfeiffer,Podleprvní,2008

 

Katarína Uhlířová je teoretička umění

Find more stories

Home