GASK ARTFEST

11. 6. 2009

Překvapil vás uprostřed léta na rohu ulice plakát s divoce vyhlížející typografickoušifrou GASK? Pátrali jste, co to znamená? Svůj nový název tak poprvé prezentovala Galerie Středočeského kraje, donedávna České muzeum výtvarných umění. Změna názvu a image celé instituce úzce souvisí s její nedávnou ostře diskutovanou proměnou. Bohaté sbírky muzea opustily Prahu, aby se otevřely veřejnosti v květnu příštího roku v Jezuitské koleji v Kutné Hoře.
Existenci nového příspěvkového subjektu již ale uvedl uprostřed letní kutnohorské idyly – v neobvyklém spojení s hudební, výtvarnou a filmovou subkulturou – týdenní mezinárodně koncipovaný festival GASK Artfest (gaskartfest.cz). Za touto zdánlivě alternativní multižánrovou dramaturgickou linkou programu stojí v domácích uměleckých kruzích již zavedená jména, která trochu kolonizátorským způsobem propojil Ondřej Chrobák v pozici programového ředitele a jinak také kurátora GASK: hudební sekci s přesahy do výtvarna vybíral A.M. 180 Collective; kurátorka Vjera Borozan připravila pro areál opravené koleje letní kino s projekcemi artových filmů; výtvarně-uměleckou část vybrala Lenka Vítková, která pro intervence a performance přímo v ulicích města přizvala devět umělců: Vasil Artamonov a Alexey Klyuykov, Daniela Baráčková, Patricie Fexová, Ján Mančuška, Lenka Vítková, Sláva Sobotovičová, Pavel Sterec a Martin Zet. Grafickéřešení Petr Bosák a Robert Jansa z advancedesign.

 

ipit ad tat luptati onsecte tinibh erat, vendionsed mod tis amcommy nostio do consequat, quis nim quipit doloborem vol.

 


 

ZEMŘEL MILAN JELÍNEK
V srpnových dnech zemřel významný mecenáš současného českého a slovenského umění, JUDr. Milan Jelínek, zakladatel Nadace Jany a Milana Jelínkových, která v ČR působí od počátku 90. let. Jeho dlouhodobá podpora generace nastupující po roce 1990 v jejím tvůrčím růstu pomohla celé řadě nejvýznamnějších osobností, jako jsou Josef Bolf, Jiří Černický, Milena Dopitová, Krištof Kintera, Marek Kvetán, Michal Pěchouček, Petr Písařík, Jiří Příhoda, Dorota Sadovská, Štěpánka Šimlová a mnoho dalších. Nadace spolupracovala s Akademií výtvarných umění v Praze a Národní galerií.

 


 

MEDIUM KURÁTOR
David Korecký sestavil sborník textů třiceti českých kurátorů současného umění o tom, co je to kurátorství: úvod Pavel Liška; texty Vjera Borozan a Mariana Serranová, Karel Císař, Jiří David, Martin Dostál, Vít Havránek, Ludvík Hlaváček, Věra Jirousová, Jana Kalinová, Milan Knížák, Michal Koleček, František Kowolowski, David Kulhánek, Václav Magid, Pavlína Morganová, Martina Pachmanová, Marek Pokorný, Tomáš Pospiszyl, Jiří Ptáček, Rafani, Milan Salák, Milena Slavická, Jiří Surůvka, Jana a Jiří Ševčíkovi, Michal Škoda, Zuzana Štefková, Pavel Vančát, Miloš Vojtěchovský, Jana Vránová a Jiří Zemánek. Projekt oživila grafickáúprava studentů Ateliéru grafického designu a nových médií VŠUP pod vedením Petra Babáka a Štěpána Malovce. Vydalo nakladatelství Fra ve spolupráci s VŠUP v Praze, 2009.

 

Eva Krátká

Find more stories

Home