DAVID SPRINGS

11. 4. 2012

Davidu Springsovi se podařilo vnést do Trafačky takřka mystickou atmosféru. Velkou halu ponořil do tmy, proměnil ji v černou jeskyni, v jejímž středu pulzovalo rudé srdce.

Záměrně jsem na úvod použila poněkud exaltovaných slov, a to především se záměrem upozornit na silně smyslovou kvalitu představovaného projektu. David Springs, který v Čechách vystavoval už u příležitosti loňského Prague Biennale 5, se do Prahy vrátil na několikaměsíční rezidenční pobyt, jehož završením byla instalace RED. Název je přímočarý a velmi přímé bylo i vyznění díla. Autor diváka konfrontoval s mimořádnou barevnou intenzitou, která jej mohla zcela pohltit a svým způsobem byla vyloženě útočná.

Springs ve své tvorbě dlouhodobě využívá pásy průhledného polyesterového filmu zavěšené na lankách, které vrství v prostoru v krátkých rozestupech, čímž vytváří mnohaúrovňové pole pohledu. V instalaci RED zavěsil folie tak, aby se překrývaly nepravidelně v několika svislých rovinách. Jednotlivé pásy byly ale vždy rovnoběžné, takže tvořily konstelaci, která byla ze dvou stran plošná, z boku ovšem nabízela pohled skrz, přes hrany tenkých folií. Ty byly speciálně pro Trafačku dotvořeny za pomoci nerovnoměrně naneseného červeného spreje. Tato technika se vztahuje k historii daného místa, které je spojeno s uměním graffiti. Nasprejovaná barva byla ale jenom podpůrným činitelem, hlavním zdrojem barvy byla červená světla, která ze dvou stran mířila na zavěšené folie. Zde se proud světla zachytával a koncentroval. Spojení prostorové instalace s barevným světlem bylo scénografické, snad až teatrální. Divák se ocitnul na kultovním obětišti, na místě nabitém energií, a tuto skutečnost není třeba vysvětlovat symbolicky – jde o psychofyzické působení červené barvy, které má mimořádně konstantní účinek napříč různými kulturami, ale i v říši zvířat a rostlin. Je to něco mezi fascinací a hrozbou.

V kontextu Trafačky jako místa, jehož zánik už je asi jen otázkou času, nabývá Springsova instalace zvláštní naléhavosti. Přesto je možné (a v praxi snad i nevyhnutelné) ji prožívat zcela bezprostředně, fyzicky. Springs demonstruje tento aspekt monochromu, tedy ono pohlcení barvou, velmi neodbytně.

DAVID SPRIGGS, Red, 2012, instalace v galerii Trafačka, 947 × 685 × 442 cm, foto: archiv autora.

Tereza Jindrová

Find more stories

Archiv