JUAN MUÑOZ by

by 11. 9. 2012

Ve výloze galerie Frith Street se nachází podivná postava. Muž v mírně podživotní velikosti se naklání směrem k divákovi, hlavu si však drží v ruce, jako kdyby předváděl makabrózní pouťové kouzlo. Repliky této postavy, tentokrát již s hlavou na svém místě, se pak vyskytují po celém prostoru galerie, zachyceny uprostřed nejrůznějších pohybů. Muž se vždy záměrně vyhýbá pohledu návštěvníků a bez ohledu na naši přítomnost je ponořen do svých vlastních dramat.

Všechny vystavené postavy jsou výpůjčkami z instalace Juana Muñoze Dvojité pouto (Double Bind), která byla v roce 2001 vystavena v Turbínové hale londýnské galerie Tate Modern. Tato přehlídka byla autorovým posledním významným dílem, neboť během jejího konání ve věku pouhých 48 let zemřel. V rámci instalace Dvojité pouto naplnil výstavní prostoru zmíněnými postavami, které hrály nejrůznější scény. Návštěvníci se mezi nimi mohli volně pohybovat a snažit se rozluštit jejich tajemství. Jak ale napovídá název výstavy, tyto příběhy zůstávaly z většiny nedostupné.

Postavy si při novém setkání, o více než deset let později a v jiném uspořádání, i nadále uchovávají poutavost a vtahují návštěvníky svou podobou blízkou živým lidem, ale zároveň odpuzují svou uniformní šedí a nechutí opětovat naše pohledy. Hlavním lákadlem výstavy v galerii Frith Street však je možnost na vlastní oči spatřit některé Muñozovy kresby, skici a tisky. Patří k nim i mnoho studií postav, hrubě načrtnutých mastným pastelem na pauzáku, které pravděpodobně představovaly přípravné práce pro sochy, zde však působí přesvědčivě samy o sobě.

V prostoru nacházejícím se o patro níže je k vidění další řada tisků, na nichž se objevují kusy nábytku vznášející se na černočerném pozadí. Tyto stoly a židle zobrazené z nezvyklých úhlů zpochybňují zemskou přitažlivost a ztrácejí svou původní funkci. Stejně jako Muñozovy postavy, i tyto předměty vypovídají o jiném světě – povědomém, ale přesto odlišném.

JUAN MUÑOZ, An Inaccessible Moment, 2012, pohled do instalace v galerii Frith Street, s laskavým svolením Frith Street, Londýn, foto: archiv galerie.

Eliza Williams

More stories by

Eliza Williams