DESIGNBLOK 2012 by

by 11. 9. 2012

Kateřina Šlaufová: Můžete nám nastínit novinky Designbloku 2012?

Jana Zielinski: Designblok letos poprvé představí Superstudio Kafkův dům, které bude zaměřeno jen na interiérový design s více než třemi desítkami interiérových firem. Měl by sloužit jako inspirační místo pro zařizování domácnosti. Jedno jeho patro bude věnováno Týdnu italského designu. Druhou novinkou bude otevření Openstudia Šporkovský palác, které s podtitulem „laboratoř designu“ představí designéry, školy, módní návrháře a projekty budoucnosti představované firmami ve spolupráci s renomovanými designéry. A třetí Superstudio bude otevřenov Clam-Gallasově paláci v Husově ulici. Zde uvedeme tematické výstavy připravené pro letošní ročník Designbloku.

KŠ: Designblok se tedy přesunul více do centra Prahy.

JZ: Každý rok hledáme pro Designblok zajímavá místa. Poté, co jsme našli Kafkův dům, jejž nám propůjčilo město, jsme začali hledat i další paláce ve městě. Líbil se nám nápad přesunout letos Designblok více do centra a ukázat kontrast mezi historickou architekturou a současným designem.

: Jak se Designblok proměnil od svých počátků? Kam směřuje?

JZ: Designblok se především rozrostl, stejně jako celý český trh s designem. Stala se z něj nejdůležitější platforma pro představení novinek v oblasti českého i zahraničního interiérového designu. Potkávají se zde designéři s firmami a vznikají nové možnosti spolupráce pro české výrobce. Rozšířila se i část věnovaná autorské módě v podobě Designblok Premier Fashion Weeku.

KŠ: Módní přehlídky v rámci Premier Fashion Weeku budou probíhat v hlavně kostele sv. Šimona a Judy. Co si slibujete od těchto prostor?

JZ: Unikátní prostor barokního kostela v kombinaci se současnou architekturou mola, které navrhuje Jan Rosický z Ateliéru 69, přinese mimořádný zážitek už sám o sobě. Na molu se představí celá česká módní špička a nechybět budou ani zahraniční značky a návrháři.

KŠ: Clam-Gallasoův palác představí v rámci tématu luxus výstavu Klenotnice.

JZ: Klenotnice bude pocitová výstava, která by měla sloužit především k zastavení uprostřed designblokového ruchu. Předměty tam tudíž nebudou hrát takovou roli, jak by se od výstavy designu očekávalo. Kurátorem bude Jiří Macek a já. Plánujeme se zabývat tématy jako ticho, čas nebo něha. Zatím nechceme o výstavě prozradit víc.

: Můžeme se v rámci Designbloku těšit na umělecké přesahy?

JZ: Ano, bude se spíše jednat o tzv. umělecký design, jenž představí například galerie Křehký na výstavě Táta věnované Vratislavu Šotolovi, nebo galerie Prague Kabinet prezentující dílo Františka Víznera či Daniel Piršč, který se od světa sériových výrobků stále více dostává do oblasti unikátů a limitovaných edic.

KŠ: Na co se vy osobně těšíte nejvíce? Co by si návštěvníci Designbloku 2012 neměli nechat ujít?

JZ: Jsem zvědavá na nové kolekce českých návrhářů Hany Zárubové, Kláry Nademlýnské, Denisy Nové a mnoho dalších; na výstavy ve Šporkovském paláci, kde uvidíme výkvět českých a zahraničních designérů a šperkařů. Zde se těším i na nákupy a na reakce lidí na letošní koncepci Designbloku, který je zatím nejrozsáhlejší v jeho historii. Návštěvníci by si neměli nechat ujít extravagantní dlaždice z živého mechu v Superstudiu Kafkův dům a asi nejkontroverznější projekt tohoto ročníku, obří sochu na Václavském náměstí, kterou pro Designblok vytváří Maxim Velčovský.

KŠ: V rámci Designbloku 2011 proběhlo několik veřejně přístupných přednášek a diskusí. Jaký program je přichystán letos?

JZ: Na Fakultě architektury ČVUT bude přednášet velká hvězda současného designu Patricia Urquiola, v kostele sv. Šimona a Judy pak v sobotu velký objev módního světa – islandský návrhář Sruli Recht. Přiletět by měl i Giulio Cappellini. Ráda uvidím i mnoho dalších hostů a jejich přednášky.

Jana Zielinski je ředitelkou Designbloku.

LUGI, designér Jan Padrnos, Kubist, 2012, knihovna, foto: archiv firmy Lugi;

KARTELL, designéři Philippe Starck a Eugeni Quitllet, Miss Less, židle, 2012, foto: archiv

Kartell; HAGOS, designéři Catellani&Smith,

Sorry Giotto, stojací lampa, LED světelný zdroj, foto: archiv Hagos.

Kateřina Šlaufová je redaktorkou serveru Czechdesign.cz.

More stories by

Kateřina Šlaufová