144 stran, Koenig Books, Londýn, 2012
Představte si, jak ženy vaří. Pak si ty samé ženy představte jako umělkyně, přičemž šéfkuchařkou je sběratelka jménem Virginia Napoleone. V dětství žila na severu Itálie a byla tam svědkem přípravy úžasných jídel a specialit tradiční lombardské kuchyně. A teď všechny tyto přísady smíchejte a výsledkem není jen skvělá kniha receptů, ale také umělecká publikace!
Koncept této knihy vydané nakladatelstvím Koenig Books se zrodil u jídelního stolu. Virginia Napoleone velmi ráda pořádá ve svém domě večeře s umělci a – inspirována rodinnou kulinární tradicí – sama připravuje všechna jídla. Vztah mezi uměním a jídlem zahrnuje rozsáhlé pole symbolů a má dávné kořeny – vzpomeňte si třeba na fresky z Pompejí, Arcimboldova plátna nebo Leonardovu Poslední večeři. „Není snadné se s ostatními dělit o tajné rodinné recepty,“ říká sběratelka, „ale jídlo i umění by lidé měli mezi sebou sdílet.“
A právě odtud pramení koncept této originální publikace, složené z receptů a obrázků, které čtenáře inspirují k tomu, aby sám něco uvařil. Recepty – počínaje olivami Ascolana přes lilky Parmigiana až po fazolovou polévku s těstovinami – vybrali osobně jednotliví umělci, z nichž někteří dokonce vytvořili i díla speciálně pro tento účel. Projektu se mj. zúčastnili: Aleksandra Mir, Andrea Butt, Andrea Zittel, Candice Breitz / Alex Fahl, Daria Martin, Eva Marisaldi, Falke Pisano, Francis Upritchard, Ghada Amer, Goshka Macuga, Jennifer Bornstein, Jill Spector, Joanne Greenbaum, Spartacus Chetwynd, Sue Tompkins, Tauba Auerbach, Tomma Abts a Vidya Gastaldon.
Daniela Ambrosia