KATALOG VYNIKAJÍCÍCH RECEPTŮ VALERIE NAPOLEONE by

by 11. 12. 2012

144 stran, Koenig Books, Londýn, 2012

Představte si, jak ženy vaří. Pak si ty samé ženy představte jako umělkyně, přičemž šéfkuchařkou je sběratelka jménem Virginia Napoleone. V dětství žila na severu Itálie a byla tam svědkem přípravy úžasných jídel a specialit tradiční lombardské kuchyně. A teď všechny tyto přísady smíchejte a výsledkem není jen skvělá kniha receptů, ale také umělecká publikace!

Koncept této knihy vydané nakladatelstvím Koenig Books se zrodil u jídelního stolu. Virginia Napoleone velmi ráda pořádá ve svém domě večeře s umělci a – inspirována rodinnou kulinární tradicí – sama připravuje všechna jídla. Vztah mezi uměním a jídlem zahrnuje rozsáhlé pole symbolů a má dávné kořeny – vzpomeňte si třeba na fresky z Pompejí, Arcimboldova plátna nebo Leonardovu Poslední večeři. „Není snadné se s ostatními dělit o tajné rodinné recepty,“ říká sběratelka, „ale jídlo i umění by lidé měli mezi sebou sdílet.“

A právě odtud pramení koncept této originální publikace, složené z receptů a obrázků, které čtenáře inspirují k tomu, aby sám něco uvařil. Recepty – počínaje olivami Ascolana přes lilky Parmigiana až po fazolovou polévku s těstovinami – vybrali osobně jednotliví umělci, z nichž někteří dokonce vytvořili i díla speciálně pro tento účel. Projektu se mj. zúčastnili: Aleksandra Mir, Andrea Butt, Andrea Zittel, Candice Breitz / Alex Fahl, Daria Martin, Eva Marisaldi, Falke Pisano, Francis Upritchard, Ghada Amer, Goshka Macuga, Jennifer Bornstein, Jill Spector, Joanne Greenbaum, Spartacus Chetwynd, Sue Tompkins, Tauba Auerbach, Tomma Abts a Vidya Gastaldon.

Daniela Ambrosia

More stories by

Daniela Ambrosia