KRÁTKÝ ROZHOVOR O PŘEKVAPENÍCH LETOŠNÍHO DESIGNBLOKU by

by 11. 10. 2013

Letošní Designblok, který proběhl od 7. do 13. října, otevřel prostor nazvaný Art House. Tento nový „konceptuální dům Designbloku“ byl umístěn v Karlově ulici, v prostorách Colloredo-Mansfeldského paláce. O co ale přesně šlo a co se skrývalopod tímto všeobjímajícím a málo napovídajícím názvem, na to jsme se zeptali Jiřího Macka z agentury Profil Media:

Barbora Ševčíková: Co si mám představit pod názvem Art House? Našla jsem informaci, že se zde měly prezentovat výstavy současného českého a zahraničního uměleckého designu – kdo je tedy kurátorem a jak probíhal výběr?

Jiří Macek: Art House byl první výstavní prostor věnovaný čistě oblasti art designu. Vedle výstav několika významných zahraničních tvůrců (Matali Crasset, Kiki van Eijk, Joost van Bleiswijk, Vika Mitrichenka, Hans van Bentem) se zde objevila aktuální tvorba řady českých autorů, jako jsou Boda Horak, Eva Eisler, Maxim Velčovský, Rony Plesl, Jakub Berdych. Z galerií tu pak byla zastoupena galerie Křehký, Dox by Qubus nebo bratislavská ADP. Do Art Housu nebylo možné se přihlásit, ale byly sem přímo vybírány projekty a oslovováni konkrétní tvůrci a galerie.

BŠ: Jaké další novinky přichystal letošní Designblok kromě Art Housu?

JM: Novinky byly základem každého Designbloku. Více jak 250 prezentací je vždy postaveno na představení nových kolekcí, novinek či speciálních konceptů. Co se týká místa – asi bych zmínil zejména prostor Nákladového nádraží Žižkov, které se v době konání Designbloku stalo jeho Superstudiem a prošlo zcela zásadní proměnou. Vedle instalací v halách byly výstavy připraveny i pro přistavené vagony. Otevřeno zde bylo několik barů a také restaurace s rozsáhlým dětským koutkem. Do Superstudia jsme situovali také hlavní výstavu Designbloku Ikony, představující zásadní tvůrce (a předměty), kteří se za 15 let konání Designbloku na jeho půdě objevili a dnes jsou jejich díla součástí našeho života stejně jako sbírek významných galerií a institucí.

Letos vybrali kurátoři Jana Zielinski a Jiří Macek pro celý Designblok téma Ikony. Ty prostoupí všechna tři hlavní místa konání: Superstudio Nákladové nádraží Žižkov (funkcionalistická stavba od Karla Caivase a Vladimíra Weisse z období 1931 až 1934, která je národní památkou a kde proběhlo i Prague Biennale). Openstudio Kafkův dům u Staroměstského náměstí, kde se organizátoři zaměřili na prezentaci designérských studií, módních návrhářů, designerů šperků a tvorbu mladých (Designblok Talent Card). Třetím výstavním prostorem pak bude zmíněný Art House v Colloredo-Mansfeldském paláci.

Nákladové nádraží Žižkov, foto: archiv redakce.

Barbora Ševčíková

More stories by

Barbora Ševčíková