ANOTHER CITY by

by 30. 1. 2014

Design se dnes podobně jako současné užité umění obecně pokouší komentovat důležité sociální a jiné problémy. K podobným významům vždy inklinovala tvorba Ivy Tattermuschové, která po svém sdružení Kotec, kriticky reflektujícím prostředí designu, založila se svým manželem Jakubem Štěpánkem volnou platformu pro prodej i experiment v současném užitém umění De-sign.cz. Ta představuje nejenom nezávislé projekty mladých designérů, ale i nečekané spolupráce s výtvarnými umělci, jako jsou Jiří Thýn, Pavel Karous, Tomáš Vaněk, Kryštof Kintera, Richard Loskot, Anežka Hošková, Mark Ther a mnozí další.
Nejaktuálněji představil projekt De-sign.cz svou spolupráci s Antonínem Tomáškem, který se společně se zakladateli zabývá v projektu DRN identitou místa, jeho proměn a odvěkých tradic. Projekt autoři poprvé představili na každoročním festivalu designu v polské Lodži (17.–27. 10. 2013) v rámci kurátorské sekce Another City. Antonín Tomášek se společně s De-sign.cz pokusil svým projektem DRN upozornit na proměňující se podobu Prahy. Diky citovému vztahu k zahrádkářské kolonii na Krejcárku na rozhraní Prahy 4 a Prahy 8, která již bohužel neunikne svému zániku a přeměně na lukrativní stavební parcely, se autoři pokusili o jakýsi osobní záznam této proměny a zachování vzpomínek autentických zahrádkářů. Ti, kteří se do projektu zapojili, vykopali různě tvarované drny ze svých zahrádek, které pak Antonínovi Tomáškovi posloužily jako přesné modely k vytvoření hliněných květináčů DRN. Ty se stávají jakousi památkou na místa, která už neexistují, a zároveň je uchovávají a předávají prostřednictvím designu svým novým majitelům.

Koncept Antonín Tomášek, Zahrádkářská kolonie Krejcárek, 2013, lokace drnů, navrženo pro de-sign.cz, foto: Michal Ureš; Koncept Antonín Tomášek, DRN, 2013, keramika, různé rozměry A-G, navrženo pro de-sign.cz, foto: Hynek Alt; koncept Antonín Tomášek, DRN, 2013, keramika, různé rozměry A-G, navrženo pro de-sign.cz, foto: Hynek Alt.

Adam Štěch

More stories by

Adam Štěch