MALÉ OČI by

by 24. 6. 2014

Ve dnech devatenáctého až dvacátého pátého května pořádalo Bio Oko první ročník dětského filmového festivalu Malé oči. Festival je prvním dětským filmovým festivalem, který je spoluvytvářen přímo dětmi.

Aneta Nevšímalová: Jak bys představila festival lidem, kteří o něm slyší poprvé?

Olja Svitáková: Je to festival, který je vytvořen dětmi pro děti. To znamená, že děti plánovaly celý projekt společně s dospělým kolektivem, dramaturgem, provozním a producentem. Chtěli jsme, aby nám také děti řekly, co je zajímá, co chtějí na takovém festivalu vidět. Zároveň dětem ukazujeme, že filmy nejsou jenom americké mainstreamové animáky a blockbustery.

AN: Kde jste vzali pro svůj projekt inspiraci?

OS: Jako vždy ze zahraničí. Během své návštěvy Vídně jsem narazila na kino, ve kterém právě probíhal dětský festival. Nebyl sice tvořený dětmi, ale sál kina byl i přesto plný dětí a promítání mělo úspěch.

AN: Jak probíhal výběr filmů prezentovaných na festivalu?

OS: Dospělý kolektiv nabídl mladšímu kolektivu seznam filmů spolu s odkazy na trailery či celé filmy. Seznam byl poměrně dlouhý, děti nakonec také přišly s vlastními návrhy.

Julius: Chtěli jsme vybrat filmy, které nejsou tak známé, ať už to jsou animované filmy, nebo hrané. Promítali jsme filmy z Čech, ale taky například ze Švédska nebo Japonska.

AN: Jak dlouho vám trvalo festival připravit?

Ondra: Začali jsme už v dubnu a každé pondělí jsme se scházeli.

AN: Co vše musel mladý organizátor udělat pro to, aby se jím stal?

OS: Výběrové řízení jsme vyhlásili na školách, na které má kontakt Aeroškola a se kterými dělá pravidelně školní projekce. V den konkurzu přišlo dvanáct dětí, ze kterých jsme jich vybrali pouze pět a to ve věku od dvanácti do patnácti let. Hledali jsme hlavně někoho, kdo už má organizátorskou zkušenost a má zájem o film.

AN: Na co jsi jako hlavní organizátorka nejvíc pyšná?

OS: Podařilo se nám například uspořádat Noc francouzské animace, tedy promítání francouzských animovaných filmů. Ty byly dovezeny přímo z Francie a unikátní je, že jsou na 35mm filmovém pásu, pouští se tedy ze starých promítaček. Zajímavá je také délka promítání, které trvalo od devíti večer do brzkých ranních hodin.

AN: Jaký slaví první ročník úspěch?

OS: První ročník nám dal hlavně spoustu podmětů k zamyšlení. Musíme především do budoucna zlepšit systém propagace, protože účast byla poměrně malá. Vypadá to, že jediná cesta, jak „dostat“ děti do artového kina, je oslovit jejich rodiče. Chceme vychovat generaci dětí, které budou chodit do kin, musíme ale najít ten správný způsob, jak je do kina nalákat.

Festival Malé oči, 2014, foto: Dita Havránková.

Aneta Nevšímalová

More stories by

Aneta Nevšímalová