DESIGN JE INSPIRATIVNÍ PROCES by

by 25. 7. 2015

Co zajímavého se děje na poli tuzemské designové scény? K rozhovoru jsme přizvali Darinu Zavadilovou, kurátorku a teoretičku designu, která je již od roku 2011 ředitelkou designSUPERMARKETU. Mezi její úspěchy v této funkci patří získání podpory EU v rámci dvou významných projektů: z programu Kultura na projekt Kořeny evropského designu a z programu Kreativní Evropa na zbrusu nový projekt European Design Stories. V čem jsou tyto projekty zásadní a co chystá D. Zavadilová letos?

DesignSUPERMARKET (dále jen DS, pozn. redakce) je jiný z hlediska několika faktorů. Má od začátku jasnou a ucelenou koncepci. Hlavním kritériem je kurátorský výběr účastníků. Chceme divákům představit skutečně to nejlepší z aktuální scény. Prezentujeme pouze autory, kteří se designem zabývají profesionálně. To je zajímavé i z hlediska zákazníků, protože co si dnes od začínajících autorů koupí, to se v budoucnu s jejich kariérním růstem zhodnotí. Důležitým faktorem v koncepci DS je také zásada, že nevystavujeme komerční zakázky, ale pouze autorskou tvorbu. Současně podporujeme networking a rozvíjíme mezinárodní rovinu festivalu. Na DS zveme zahraniční designéry a již několikrát se povedlo navázat širší spolupráci. Příkladem je partnerství s prestižním módním festivalem Fashionclash v Maastrichtu, který má skutečně celosvětový dopad. Od loňského roku úspěšně probíhá reciproční výměna mladých českých a holandských návrhářů. DS se koná vždy dva týdny před Vánoci. Dlouhodobě tedy představuje určitou alternativu k obvyklému předvánočnímu konzumnímu šílenství v obchodech. Zároveň má DS multižánrovou koncepci doprovodného programu. Nechceme být jen prodejní akcí. DS představuje svátek českého designu, je to meeting point mladých osobností české scény a přehlídka toho nejnovějšího, co se u nás v designu děje.Na začátek se chci zeptat, protože se u nás v poslední době objevilo hodně přehlídek designu a různých design marketů, v čem je designSUPERMARKET jiný?

Získali jste také podporu z EU. Můžeš nám v zkratce říct, o co se jedná a co je podstatou projektu?

Stali jsme se součástí projektu, který realizovala maďarská organizace Laterna magica. Podporu jsme společně získali již před dvěma lety, na projekt Roots of the European Design. Zde jsme figurovali spíš jako partneři projektu. V rámci toho jsme, kromě jiného, spolu s Alicí Klouzkovou uspořádali velmi inspirativní workshop zaměřený na tradiční techniku modrotisku, který byl určený pro mladé módní návrháře a textilní designéry.

Momentálně máš nový mezinárodní projekt, můžeš nám ho představit?

Na základě předchozí zkušenosti jsme vloni požádali o podporu vlastního projektu s názvem European Design Stories, kde už figurujeme jako leadři a na němž spolupracujeme s kreativní skupinou Okolo. Cílem kurátorského projektu je představit design širší i odborné veřejnosti prostřednictvím krátkých příběhů. Příběhy jednotlivých produktů a projektů jsou pro mě osobně na designu to nejzajímavější – jak, proč a v jakém prostředí vznikaly, jak je autor propojený s finálním produktem atd. Ucelenou skupinu vybraných osobností a děl chceme zmapovat a představit je multimediální formou. Zajímají nás intimní momenty v procesu tvorby a dopad jednotlivých projektů na současnou společnost. Chtěli bychom představit design nejen z pohledu finálního „naleštěného“ komerčního produktu, ale také jako inspirativní proces, který může být přínosem nejen ve svém oboru. Výstupem je webová platforma, kde publikujeme texty v dvou úrovních – rychlé aktuální zprávy z průběhu projektu a naopak komplexně zpracované příběhy ve formě rozhovorů, videí, esejí a fotoesejí. Připravujeme také výstavy, první uvidíte právě na DS v prosinci, kde představíme různé artefakty z našich cest za příběhy designu. Vše vyvrcholí v Miláně na Salone del Mobile příští rok, kde k celému projektu vydáme i tištěnou publikaci.

 

European Design Stories / rozhovor s Fulvio Ferrarim v Casa Molino / foto: Adam Štěch.

Designsupermarket / foto: Julie Hrnčířová.

Jana Mattas Horáčková

More stories by

Jana Mattas Horáčková