JAKO HOUBY PO DEŠTI by

by 25. 7. 2015

Dlouho to vypadalo, že Designblok jako jediná česká přehlídka designu nebude mít konkurenci. Ačkoli jeho směřování vzbuzovalo i kritiku a volání po jiném přístupu, jako by se nenašel nikdo další schopný realizovat alternativní program. Teprve nedávno se doslova roztrhl pytel s nejrůznějšími design a fashion weeky, v jejichž nabídce však není lehké se zorientovat.

Jen v posledních třech měsících roku 2015 má v Praze proběhnout Mercedes-Benz Prague Fashion Week, Designblok, Czech Design Week a designSUPERMARKET. Následovat bude Prague Design Week a bezpočet menších prodejních akcí zaměřených na design a módu. Čím to je, že skokově narostla popularita akcí spojených s designem? A nehrozí českému prostředí zahlcení designweeky?

Počátek dnešní situace hledejme u výše zmiňovaného Designbloku. Úspěšná akce se během šestnácti ročníků rozrostla do podoby masového podniku, kde dávno nedostává hlavní prostor nezávislá kultura a novátorský design, ale luxusní komerční značky. Opač-nou cestou se vyvíjel festival design SUPERMARKET. Klasický předvánoční trh s designovým zbožím na sebe časem nabalil kvalitní výstavy, přednášky a zajímavé zahraniční účastníky. Díky kvalitnímu výběru designérů a bohatému doprovodnému programu si tak prodejní akce vydobyla stabilní místo mezi prosincovými kulturními událostmi.

Prague Design Week, který měl premiéru na podzim 2014, si kladl rozšafný cíl představit Praze nezávislou českou i světovou designérskou scénu. První dva pokusy skutečně daly slovo studentům a málo známým značkám, přesto zanechaly spíše rozpačitý dojem. Nyní s téměř totožným programem a podobným organizačním týmem přichází Czech Design Week. Na to, zda si najde vlastní pozici a publikum, si ještě budeme muset počkat.

Zní to paradoxně, ale přestože jen letos se bude Česku pořádat víc přehlídek designu, než je možná zdrávo, stále chybí akce, která by zřetelně formulovala nekompromisní a zároveň inspirativní obsah. Známá pravda ale tvrdí, že konkurence motivuje k lepším výsledkům. Nezbývá tedy než doufat, že tohle bujné podhoubí v dohledné době přinese nějakou skutečně výživnou sklizeň.

 

Prague design week / foto z archivu PDW.

DesignSupermarket / Muslin Brothers / foto z archviu DS.

Designblok 2014 / foto z archivu DBL.

Tereza Vernerová Volná

More stories by

Tereza Vernerová Volná