VENDULINY KAŽDODENNÍ TRAPNOSTI by

by 25. 7. 2015

Vendule Chalánkové vyšla kniha komiksů. Tragikomiksy s podtitulem Proč nejsi jako chlapi v práci, vole? vydalo nakladatelství B4U Publishing. Jsou takové jako Vendula Chalánková.

Vendula si dělá, co chce. Hrozně ráda spí, občas zatahuje břicho, celkově je spíš na hubený kluky, bydlí v nebytových prostorech a na to, že je z Troubek, je luxusní. Chodí s klukem, co se zaměstná zítra, ale ponožky už mu prát nebude. A kamarádí s holkou, co prdí. Teď nic nemaluje, jen vystřihuje a lepí barevné papíry. Minimalisticky, bez zbytečného detailu a pohybu, je vrství do komiksových stripů a nechává v nich ožít svou každodennost. Jen knižní forma a reprodukce místy ukrajují z autenticity jejího vizuálního projevu.

Vendule je jedno, co si o ní kdo myslí. Situace a okamžiky, které by většina lidí chtěla zapomenout anebo je alespoň vytěsnit z paměti ostatních, staví do centra bezdějových minipříběhů. Po slupkách v nich odlupuje svou bezelstnost, opravdovost a hořkosladkou sebeironii. Na to, že je Vendula z Troubek, je nejen luxusní, ale i pořádně cynická.

 

Kateřina Šlaufová

More stories by

Kateřina Šlaufová