Tumblrreal Design Fetishism [AGDX research]

23. 10. 2019

1. The Precession of Simulacra 

Takže ahoj, vítám vás u dnešního videa a dnešní video je strašně speciální, protože tohle video už na mým kanále nikdy — pardon, málem se tady zabiju nůžkama — no prostě už na mým kanále nikdy nebude. Je to pro mě hrozně speciální věc, jsem z toho naprosto nadšená a je to speciální i v tom, že mi to přišlo už včera. Jestli mě sledujete už dlouho, tak víte, že jsem strašně netrpělivej člověk a od včerejška mi to tady leží v rohu a jsem z toho úplně vyřízená, protože to už prostě děsně chci vidět. Je to nejlepší na světě.

Určitě když koukáte na tohle video, říkáte si, Julie, máš ňáký jiný vlasy — ano, mám úplně jiný vlasy, nechala jsem si udělat jiný vlasy, rozhodla jsem se pro velkou změnu, nevím, jestli se vám to bude líbit, nebude líbit, mám tady vlastně jako ombré, tady je to takový jakoby tmavší, tady je to světlejší, budu o tom mluvit hned v dalším videu, takže tam se určitě dozvíte více informací.

Ale teď už nebudem řešit moje vlasy, ale že mi přišla tahle úplně nejvíc cool knížka. Je kolem toho teďka strašnej hype, protože to čtou a recenzujou úplně všichni youtubeři a prej je to děsná pecka, je to vlastně filozofie, moc ještě nevím, o čem to je, ale ta knížka je zvenku úplně bílá, není na ní vůbec nic, ale má na sobě jednu — teda nebo možná dvě skvělý věci a já jsem na ně hrozně zvědavá. Takže já už se do toho konečně pustím, jenom musím dávat pozor, abych to neponičila, protože to bylo docela drahý a zrovna u týhle knížky by to byla fakt škoda. (stříhání a rozbalování)

Wow, tak to je fakt skvělý (otáčí knížku, osahává povrchy, přivoní si k obálce, pak k ořízce), je docela velká, ale ten povrch je úplně fantastickej, je to takový jemný plátno (jezdí po plátnu rty), z toho plátna bych brala i nějaký kalhoty, ty by musely být super pohodlný… ale nejlepší věc je prostě tohle, protože vlastně celej název tý knížky i spisovatel je tady na tý záložce, která je barevná a dokonce si můžete i vybrat barevnou kombinaci podle sebe. Já sem si vybrala modrobílou, protože budu tu knížku číst v létě a taková nejvy kombinace je podle mě ideální k vodě nebo tak.

Jinak tady ten bok tý knížky je taky barevnej, ale ty papíry nejsou, takže je to takovej klam. Každopádně to prostě vypadá skvěle s tou bílou obálkou, je to úplně jiný než normální pejprbeky a tak.

Tak jo, tohle je celý video, já doufám, že se vám líbilo a ještě jednou vám strašně moc děkuju za skvělý reakce a sledování, je to skvělý, je to nejlepší, miluju vás, pokud se vám tohle video líbilo, tak mu dejte lajk, napište mi, co si o tom myslíte, do komentářů, mějte se krásně a (posílá pusu) čau!

2. The China Syndrome 

(usmívá se a mává do kamery)

Ahoj, vítejte u dnešního videa!

(při mluvení hodně gestikuluje rukama, po celou dobu videa má afektovaný výraz ve tváři)

(kouká do kamery)

Dneska se budeme zabejvat čistě povrchním tématem, kterým je obal knížky. Mně totiž přišel balíček s novýma knížkama a já si říkala, že by bylo úplně supr vybrat tu nejlepší, která mně se líbí a má prostě nejkrásnější obal a ukázat vám jí.

Samozřejmě že záleží na té knížce samotné, ale co si budeme povídat, obal je často to, co prodává. A já už podle sebe vím, že krásnej obal mě pochopitelně zaujme a já jsem kolikrát schopná si knížku koupit jenom proto, že krásně vypadá. Takže dnes to bude vyloženě koukací video. Nečekejte v tom žádný hlubší smysl, prostě se pokocháme krásnou obálkou.

(ukazuje knihu na kameru, i tak stále gestikuluje rukama, střídavě kouká do kamery a na knížku)

Obal, který teda naprosto zbožňuju a považuju za hodně povedenej, tak je obal knížky Simulacra & Simulation: The China Syndrome od Jeana Baudrillarda. Musim říct, že teda tohle se opravdu povedlo, i když je knížka teda opravdu dost těžká, tak mi přijde skutečně skvělá.

(otevírá a natáčí obálku, knihu má stále natočenou na kameru, kouká střídavě do kamery a na knížku)

Obálka je teda vícevrstvá, na navrchu je, jak vidíte, lesklá a průhledná a je příjemně hladká.

(otáčí knížku k sobě, kouká se na ni a přejíždí po ní prsty)

Tady je takový embosovaný písmo, který je hodně blýskavý a strašně mě baví se toho dotýkat, možná už je to až nějaký fetiš. (smích)

(opět knížku natočí na kameru, kouká do kamery, gestikulace rukami)

Naprosto boží mi přijde to cool písmo a čínský znaky, to mi přijde skutečně trendy.

(knihu má natočenou na kameru, nechává otevřenou obálku a přejíždí prsty po stránce pod ní, chvíli kouká na knížku, pak kouká do kamery)

Obálka vespod je nádherně propracovaná. Je sice trochu masivnější, ale mně to vůbec nevadí a chápu to, protože ta obálka má krásnou plastickou ilustraci draka, která dokonce i svítí. Ten obal celý je prostě krásný a ta kombinace barev naprosto skvostná. Hezky se to vyjímá samozřejmě i na fotkách, protože co si budeme povídat, to je v dnešní době docela důležitý.

(povytáhne knižní záložku, promne záložku mezi prsty, kouká chvíli na záložku, pak do kamery, gestikulace rukama)

Poslední, co tady musím zmínit a co si tak ňák šetřím, je tady ta knižní záložka, jednak se mi teda líbí ta barva, ale je i nádherně lesklá. Materiálem je teda hedvábí a to vypadá naprosto luxusně.

(kouká do kamery, usmívá se)

Tak to by pro dnešní video bylo vše, já doufám, že se vám líbilo.

(ukazuje rukama směrem dolů)

Napište mi dolů do komentářů jeden nejoblíbenější, nejkrásnější obal, který zbožňujete.

(gesto liku, disliku, zamává do kamery)

Já vám předem děkuju za všechny komentáře, lajky, dislajky. Mějte se krásně a já se budu těšit příště. Ahoj!

3. Apocalypse Now 

REFERENCE RP-ASMR: Pohádka na dobrou noc

REFERENCE Jiri-Zak_Shattered-Epistemologist: pohyby rukou, vzdálenost od kamery

PROPRIETY Černé tatérské rukavice, airPods

JULIE je u stolu na dosah ruky od kamery. V začátku záběru drží pravou jednu ruku na kameře, v druhé drží sluchátka. Na stole jsou složené rukavice. Kameru srovná na sebe, airPods natáhne před kameru, chvíli je tak podrží, nakloní se ke kameře, nasadí si sluchátka. Její obličej je ve velkém close-upu, vykrývá většinu záběru, za Julií je ideálně šero.

JULIE: „Hi everybody, so now I’m trying to make videos like this, I guess(…)“

/Koukne do strany mimo kameru, na chvíli se zamyslí./

JULIE: „It’s gonna be much more casual than the last video“

 (…)

I’m tired (protaženě) just making this video because I’m tired of all the schedule I have (protaženě, pauza), and I think it’s just about time to make a video for this reason.“

JULIE: „This video will be about books so if you’re not into that (pauza), better go now. (…)“

JULIE se usměje do kamery, odtáhne se od ní dozadu a před kameru natáhne ruce. Pečlivě a pomalu (potichu) si oblékne rukavice a pomaličku zvedá bílý box, otáčí s ním. Konečkem „ukazujícího“ prstu v rukavici přejíždí hranky, jakoby zkouší dírky papíru pro jehličkovou tiskárnu, při pomalém otáčení pak pohladí celými prsty ořízku. Na box chvílemi klepe „nehty“. Může chvíli improvizovat, unboxing ukončí ještě přikloněním před kameru, přivoněním a dotykem rty (kouká přemýšlivě mimo kameru). Box pečlivě uloží na stůl (konečky prstů má u desky stolu), přejede naposledy hranky a pomalu ruce pryč ze stolu.

4. The Implosion of Meaning in the Media 

Julča stojí za stolem, natahuje se přes něj a nastavuje oběma rukama kameru a kouká přímo. Usmívá se, poupraví si brýle, popř. vlasy…

Zatímco mluví, neustále hladí knížku ležící na stole před ní.

„Ahoj, čau! Dneska jsem dostala tuhle hustou knížku, (ukáže na kameru, držíc ji z obou stran, a naklání ji ze strany na stranu, pak ji opět položí na stůl a hladí) je to jakože od nějakýho… (krátká pauza, výraz viz www.youtube.com/watch?v=3GkVmtZ8viU, 5:44—46, pomlaskne si jako ve videu) asi filozofa — [Žak Baudrald], nebo ňák tak. (poté se podívá na hřbet, opět krátká pauzička, poté, co se chvilku dívá, vezme knihu do rukou a natočí lehce hřbet do kamery s výrazem jako Hanks https://gph.is/2eOBr6b) Aha, tak Baudrillard, (čte [Baudrilard]) jó, (opět stejný výraz (youtube video) tak to bude asi Francouz — (snaží se příjmení vyslovovat francouzsky, klade důraz na francouzské „R“, přičemž se tváří opravdu vážně, jakože francouzsky umí plynule) — [BúdRchliard].

(poté, co to přečte, nahodí pyšný výraz, https://gph.is/13FqJnT) Vlastně ani pořádně nevím, o čem to je, ale… (gestikulace a výraz https://gph.is/12Otqoe)

Opět vezme knihu do rukou a natočí ji lehce hřbetem ke kameře.

Koukejte na ten hřbet! (občas se na něj dívá, občas ukazuje do kamery, stále jej hladí) Je celej uplně prošívanej, asi nějaká bavlna. Ale je to jakože fakt příjemný. (začne hřbet i škrábat)

Celá ta knížka je vlastně docela příjemná… (lítostný pohled do kamery) Fakt škoda, že si na ni nemůžete sáhnout jako já.

(od hřbetu se přesunuje plynule na titulní stránku, kterou začíná osahávat a lehce afektovaně opět hladit)

Podívejte se na tu obálku, to je nějaká fólie! (výraz nadšení https://gph.is/1SIPTe0)

Jé, a na ní je… ty vole, to je asi guma. (zadívá se nadšeně do kamery https://gph.is/1YzaF23)

Jé, to je fakt guma. A je z obou stran. (Knížku stále hladí a začne si k ní i přičichávat. pořádně se nadechne nosem a zavře oči, jako by kniha opravdu krásně voněla)

Ježiš, ta voní! (Ještě jednou na moment zavře oči a usmívá se. Jednou rukou knihu drží a druhou máchá od knížky směrem k sobě, aby opět přičichla, výraz a gestikulace https://gph.is/2oMwe5t)

A ta černá ořízka! (osahává) To je prostě nálož, libový.

(opakovaně čichá a osahává knihu, přičemž spolu s ní odchází hrozně unešeně a nadšeně ze záběru, přičemž ještě něco říká, něco, jako že je kniha fakt dobrá (zaimprovizuj si trošku Juli :), avšak nejde už moc slyšet)

Projekt vznikl v ateliéru ADGX na Fakultě výtvarného umění v Brně jako součást klauzurního zadání věnujícího se problematice současné autorské knihy. 

Find more stories

Archiv