Čtyři pohledy na mezigenerační dialog by

by 20. 10. 2020

Jakub Ra a New Aliens Agency, Pavel Havrda, Eva Jiřička a Dejan Jankov, tedy zástupci dvacátníků, třicátníků a čtyřicátníků, v rámci výstavy Kontinuita humanity umělecky a sociologicko-terapeuticky pracují se třemi skupinami lidí: mladými lidmi, s dětmi, jejich rodiči a seniory.

Sdílení, společný prostor, spolupráce a porozumění jsou symbolicky vlajkovými hodnotami humanity, která je ať už v pozitivním, nebo negativním smyslu aktuálním tématem. Práce se skupinou znamená zejména respekt k jinakosti, otevřenost naslouchat a ochotu podstoupit riziko nejistého výsledku. Umělci si vybrali konkrétní skupiny lidí, které spojuje společný zájem. Šlo o klientky výtvarného kurzu v Elpidě, který vede Eva Jiřička. Srbský rezidenční umělec Prague Biennale Dejan Jankov pracoval se členy komunitní zahrady Prazelenina, Pavel Havrda s dětmi z komunitní školky Mamatata a Jakub Ra k projektu přizval členy své domovské alternativní (nejen) modelingové agentury, jejímž je představitelem.

Vizuální výstup těchto mezigeneračních dialogů byl k vidění od 11. 9. do 27. 9. 2020 v samostatné části (A)VOID Gallery, v tzv. Kobce č. 10 na Rašínově nábřeží. Dominantou byl dřevěný stůl, pracovní stůl, jídelní stůl, stůl, který má sto nohou. Tento stůl propojil projekty všech autorů: vzpomínky na vernisážový happening, při kterém byla servírována česká tradiční jídla ve veganské úpravě na talířích s citáty ze setkání seniorek a rebelující generace, vzpomínky na setkávání s Deanem Jankovem v podobě odlitků prstů na rukou a audiozáznamů vzpomínek členů Prazeleniny, a to vše za doprovodu znepokojivé zvukové koláže interakcí seniorů, mladých lidí, dětí a zástupců středního věku, které zpracovávala Eva Jiřička s Pavlem Havrdou. Samotný stůl pak vznikl na motivy dětských kreseb, stovka nohou zároveň slouží jako bludiště, schovka pro děti.

Integrální součástí výstavy byly workshopy vedené jednotlivými umělci, prostor o rozloze středně velké místnosti se během pouhé dva týdny trvající výstavy stal dějištěm pěti doprovodných programů, při kterých se galerie proměnila v komunitní prostor, v místo setkávání. Všech generací.

More stories by

Jana Orlová