Uroboros by

by 23. 8. 2021

Říká se: nedráždi hada bosou nohou. Tohoto úsloví se ale naštěstí nebálo Centrum současného umění DOX společně se slovenským projektem Fuga. Od 5. do 18. května totiž společně pozlobili starého známého urobora, hada cyklicky si požírajícího vlastní ocas. Mezinárodní online festival Uroboros navázal na loňský první ročník. Mohli jste vidět odborné přednášky a aktivně participovat na workshopech nebo diskuzích o tom, co aktuálně rezonuje v myslích nejen odborníků, ale každého z nás – o působení digitálních technologií na naši každodenní existenci. 

Zastřešujícím tématem druhého ročníku festivalu Uroboros je Designing in Troubling Times, tedy „Design v neklidné době“. Festivalu se tak daří bořit zajetou představu o designu jakožto primárně o záruce vizuální kvality. Uroboros výrazně poukazuje na to, že design je funkční živý systém, který dokáže společnost ovlivňovat i pozitivně napříč směry, které necílí k materiálnímu zisku. 

Navzdory korona době přehlcené onlinem tak klikám na webu uroboros.design na tlačítko play a nemůžu se nabažit dalších a dalších intenzivních a překvapivých informací. Ty pro přehled rámují čtyři programové sekce. První z nich se zajímá o témata jako implikace umělé inteligence v běžném životě a řeší například otázku autorství literatury napsané robotem nebo kyberfeminismus. Kromě jiného se zamýšlí nad tím, jestli je v pořádku, že se Alexa, virtuální asistentka naprogramovaná Amazonem, submisivně omlouvá, když se ji rozhodnete urážet. V programu najdete i divočejší část, kdy se dozvídáte o propojení technologie s magií, eko-rituálech nebo o meziplanetárním obědovém meníčku. Mezitím vám neúprosně běží hlavou, že epizody seriálu Black Mirror jsou opravdu real. U Uroboru naštěstí platí pravidlo, že čím víc toho víš, tím rychleji se z této dystopické nálady oklepeš. Alespoň pro mě. Festival přináší i celou sekci zaměřenou na designový nonsens nebo část věnovanou algoritmům, na kterou si teprve šetřím čas. Naráz to prostě nejde zvládnout. Velmi se těším na online platformu DADA, kde spolu lidé komunikují pouze prostřednictvím kresby. 

Čtrnáct dní napěchovaných nejnovějšími poznatky, experimenty i strhujícími úvahami nejen ze světa designu se díky digitálním možnostem naštěstí pohodlně vejde na internet, a tak máte možnost celý program zhlédnout na YouTube pod klíčovými slovy Uroboros Festival. Nelze opomenout podchycené grafické prostředí webu, za kterým stojí Lenka Hámošová s využitím virtuální inteligence. Na programu se podílelo 80 teoretiků, umělců a kurátorů z různých koutů světa, z nichž většina měla právě díky Lence při své online osvětě rotující hadí svatozář. Za festivalem kurátorsky stojí Michal Kučerák s Markétou Dolejšovou, Lenkou Hámošovou, Terezou Liškovou, Denisou Reshef Kera a Enriquem Encinasem.

More stories by

Martina Fridrichová