DISPLAY by

by 30. 1. 2014

Přehlídka s názvem Display představuje výběr z prací umělců, kteří využívají jako způsobu uměleckého vyjádření nábytku. A. Kassen, Richard Artschwager, Olafur Eliasson, Lasse Schmidt Hansen, Jorge Pardo, Tobias Rehberger, Torben Ribe, Artie Vierkant, Franz West a Pae White ve své tvorbě zkoumají souvislosti mezi prostředím a tělem. Jejich díla jsou přitom vystavena tak, aby „napodobila surreálné uspořádání bytů vybavených a vyzdobených uměleckými díly“. Výstava je organizovanou kompozicí židlí, laviček, stolů, koberců, lamp a nástěnných dekorací, jejichž vzhled a funkce prošly proměnou.
Vystavená díla zároveň působí nejednoznačně, pohybují se na pomezí syntaxe a sémiotiky vnějších polí (umění, design, ornament a architektura). Například Franz West zde vystavuje sedačky vytvořené záměrně odbytým a nekvalitním způsobem z hrubě svařených ocelových trubek, které však budí dojem pohodlnosti. Je třeba je zkoumat prostřednictvím fyzického dotyku: „Sezení by byla pěkná nuda, kdyby netvořilo součást samotného díla,“ říká k tomu umělec. Nedaleko těchto židlí se nad velkým Westovým „expresionistickým“ stolem (Pracovní stůl v aspiku / Working Table in Aspic, 2011) pohupují lampy od Parda a Eliassona a vytvářejí v galerii blyštivé světelné efekty. Dílo Torbena Ribea s názvem Test nalezeného LCD televizoru Samsung LE32R32B (Test of a Found Samsung LE32R32B LCD TV, 2011) mezitím generuje psychedelické vzorce vycházející z televizního rozhraní.
V mezaninu galerie jsou k vidění čtyři práce: řada oranžových skleněných cihel od Pae White; shluk zavěšených vertikálních žaluzií od Schmidta Hansena rozhýbávaných náhodnými závany vzduchu; židle od Marcela Breuera, kterou A. Kassen přetvořil do podoby modelu; a velká odrazivá plocha s magnetickými poličkami od Artie Vierkanta (Oddělitelný úložný stojan pro kovovou strukturu č. 3 / Detachable Storage Rack for a Metallic Structure No. 3, 2013). Vierkant vyhledává konkrétní duševní vlastnictví – např. patenty, obchodní známky či copyrighty – snaží se je koupit a využít jako umělecká díla. V tomto případě jde o produkt s označením MagnaRackTM, u nějž dosáhl licenční dohody umožňující jeho vytržení z původního kontextu a začlenění do série abstrakcí.

DISPLAY, pohled do expozice v pařížské Galerii Hussenot, 2013, foto: Rebecca Fanuele. Se svolením Galerie Hussenot, Paříž.

Timothée Chaillou

More stories by

Timothée Chaillou