Cronenberg letem svetem by

by 15. 6. 2016

Výstava David Cronenberg: Evolution vzbuzuje řadu otázek. Pro koho je výstava určena? Jaký je její záměr? A proč se takový projekt prezentuje v instituci, jako je GHMP? Na poslední otázku jistě můžeme odpovědět, že se jedná o příležitost, jak přilákat do galerie velký počet návštěvníků, obávám se však, že Cronenberg zde není natolik známý či populární, aby expozice přilákala davy (obzvláště když je vstupné poměrně drahé – ovšem toho, kdo navštěvuje komerční výstavní projekty, cenová relace nepřekvapí). Jakožto snaha o jednorázové zvýšení obratu galerie se může výstava jevit jako dobrý tah – dlouhodobý nárůst počtu diváků však nezajistí. Nabízí se zde srovnání s podobnými exhibicemi osobností spojených se specifickou filmovou produkcí, které již u nás proběhly: Mimo dobro H. R. Gigera(2005) a Tim Burton a jeho svět (2014). Zatímco tvorba vizionáře Gigera, veřejnosti známá pouze spojením s filmy o vetřelci,byla prezentována v Národním technickém muzeu, Burtonova výstava, jež proběhla také v GHMP, byla díky popularitě jeho produkce cíleně komerční záležitostí.

Projekty Evolution a Tim Burton a jeho svět mají také společného jmenovatele – je jím společnost Art Movement, která se zaměřuje na výstavy propojující výtvarné umění a film.

 

Výstavě Evolution bohužel chybí jakákoli kurátorská koncepce – divák prostupuje expozicí, která se od začátku do konce nemění a o režisérově díle sděluje míň, než co se lze dočíst v internetové encyklopedii. Jednotlivé Cronenbergovy filmy jsou zde seřazeny chronologicky, každý doprovází krátké shrnutí děje. Na malé obrazovce pak běží výsek z daného díla – obvykle ten „nejkontroverznější“ (tj. perverzní, obscénní či vizuálně odpudivý), což v návštěvníkovi, který se tak seznámí s klíčovými momenty, silně oslabuje touhu vidět film celý. Vše je obklopeno divácky oblíbenými proprietami materializující konkrétní opus: jsou zde vystaveny rekvizity, makety, kostýmy, plakáty, fotografie z natáčení, náčrtky lokací, ukázky scénářů. To však k pochopení autorovy tvorby nestačí.

Režisérovi, jenž má jistě ve světové kinematografii významné místo, tak výstava prokazuje poněkud medvědí službu. Namísto zasazení jeho práce do souvislostí (generačních, žánrových) a zdůraznění toho, čím je jeho dílo výjimečné, se divák dočká pouze povrchního popisu jednotlivých filmů a stručného shrnutí režisérových tvůrčích etap. Na úvodní otázku tak můžeme odpovědět, že výstava je určena pro návštěvníka, který Davida Cronenberga příliš nezná a nechce se mu trávit čas sledováním jeho filmů,abysesnímblížeseznámil.Projekt Evolution si lze dobře představit jako standardní expozici ve foyer kina, kde se promítají autorovy filmy na jeho počest, když přebírá nějaké ocenění. Ve významné galerijní instituci však působí jako nedotažený a povrchní projekt, jehož přínos je přinejmenším diskutabilní.

 

Pohled do instalace výstavy David Cronenberg: Evolution, GHMP, Dům u kamenného zvonu.

Dokumentační materiály k filmu Moucha, 1986 Hlavoun (rekvizita) z filmu Nahý oběd, 1991 foto © Galerie hlavního města Prahy

 

Kateřina Štroblová je historička a kritička umění.

More stories by

Kateřina Štroblová