Zlín Design Week by

by 11. 3. 2018

Celotýdenní festival designu Zlín Design Week je projektem studentů Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Rozšiřuje již tak bohatou nabídku různých přehlídek designu, které se u nás každým rokem rozrůstají jako houby po dešti. Proč je třeba navštívit zrovna tento, vysvětlují v rozhovoru s Janou Mattas Horáčkovou manažerky projektu Lenka Sršňová a Kateřina Novotná.

Jana Mattas Horáčková: Co je vlastně podle vás design? A proč potřebuje takový obor svůj festival?

Lenka Sršňová: Funkčnosť, nenápadnosť a estetika, to sú podľa môjho názoru tri slová, ktoré by mali dizajn vystihovať. Najmä vďaka organizovaniu Zlin Design Weeku som si uvedomila, že dobrý dizajn často nevnímame a nemusí to byť len o jeho vzhľade.

Kateřina Novotná: Designem je vše, co nás obklopuje. Design je prostředek, jak přizpůsobujeme všední věci našim měnícím se potřebám, požadavkům a trendům. Mě osobně na designu baví jeho proměnlivost, různorodost a možnost hledat nové cesty. Právě díky proměnlivosti a různorodosti tohoto oboru je festival skvělou formou, jak zprostředkovat dnešní design veřejnosti/světu.

JMH: Různých designweeků je v ČR hodně, jak se na to díváte? V čem je váš designweek výjimečný?

LS: Vnímame, že je v Česku mnoho akcií rovnakého zamerania, neberieme ich všakako konkurenciu, skôr sme vďační, že sa dizajnu venuje toľko pozornosti. Tiež veríme, že návštevníkom prinášame nový, zaujímavý pohľad na tento odbor. U nás to nie je len o výstavách, pre mladých dizajnérov máme každý rok pripravenú súťaž Best in Design, pre odborníkov Konferenciu design & marketing, snažíme sa priniesť niečo zaujímavé pre každú cieľovú skupinu.

JMH: Jaký je ten váš letošní ročník ZDW?

LS: Tohtoročný Zlin Design Week nesie tému HRA. Rozhodli sme sa, že sa trošku vrátime do detských čias, no taktiež návštevníkom ukážeme aj to, že sa nehrajú len deti, ale aj každý z nás vo svojom každodennom živote. ZDW prinesie šesť výstav, kde sa odprezentuje naša Fakulta multimediálnych komunikácií, české designové firmy, ale aj mladí dizajnéri z Česka a Slovenska. Tak ako každý rok ZDW prinesie Galavečer už spomínanej súťaže Best in Design, Konferenciu design & marketing, taktiež Jarné kino, Pecha Kucha night, workshopy a prednášky, rôzne vernisáže alebo párty. Našou tohtoročnou novinkou je Design na Hranici – celodenné prednášky absolventov FMK a videomappingový festival Maska, ktorý je zároveň aj súťažou pre mladých dizajnérov.

KN: Tématem chceme ukázat, jak nás hra a hravost provází celým naším životem. V rámci výstav bude jedna celá část zaměřena na práce studentů na téma HRA. Bude „kurátorována“ Adamem Štěchem a vystavena v prostorách zlínského zámku. Na téma HRA byl také vyhlášen opencall, jehož výběr bude rovněž prezentován v zámeckých prostorách. Náš program je opravdu obsáhlý a více se o něm můžete dozvědět na našich stránkách.

JMH: Jak se díváte na problematiku designu a ekologie? Je nutné stále vymýšlet nové tvary váziček a lustrů?

LS: Máte pravdu, množstvo firiem sa nepozerá na prepojenie ich produkcie s ekológiou, práve dizajnéri však začínajú čoraz viac využívať materiály a technológie, ktoré sú šetrnejšie k životnému prostrediu. Nám to ukázali napríklad naši minuloroční rečníci na Konferencii design & marketing, štúdio Swine. Považujeme ich za vzor, ktorým by sa mali inšpirovať viacerí ľudia v tomto odbore, ich dizajn poukazuje práve na túto problematiku a vždy za ním stojí celý príbeh.

KN: Ekologie je hodně probíranou problematikou, nejen co se designu týká. Design by měl řešit různé problémy a najít pro ně řešení. To je podle mě posláním designéra. Stále vymýšlet nové tvary samozřejmě není nutné, avšak kultura, umění i společnost se posouvají kupředu i díky malým změnám a krokům. V historii vidíme proměny v trendech a v designu se odráží i společenská problematika. Promítá se v něm i technologický pokrok. Funguje to však i na druhou stranu, nebýt designu a potřeby změn, netlačilo by se tolik například na vývoj materiálů. Nové tvary váziček a lustrů tak mohou i inspirovat k novým řešením u zásadnějších produktů.

JMH: Jak obecně hodnotíte úroveň tuzemského designu ve srovnání se zahraničím?

LS: Podľa nášho názoru je český dizajn na vysokej úrovni, presviedčajú nás o tom nielen firmy s dlhou tradíciou, ktoré pôsobia na celom svete, množstvo z nich s nami v minulosti spolupracovalo či spolupracuje, a práve to si veľmi vážime.

KN: V dnešní době už jsou hranice v podstatě zbořeny. Samozřejmě si neustále neseme odkaz z prostředí, ve kterém jsme vyrůstali/ /tvořili, ale díky mnohem lepší informovanosti se zahraničními trendy můžeme nechat inspirovat stejně jako vlastními. Co se tedy úrovně týče, nazvala bych ji srovnatelnou.

JMH: Jak vy přispíváte ke zlepšení úrovně designu v ČR?

KN: ZDW se snaží krom ostatního i dopomoci mladým designérům / studentům designu prosadit se v profesionálním světě. A to jak pomocí výstav nebo soutěže, tak i prodejem vlastních produktů v našem designshopu. Jsou to totiž oni, kdo v budoucnu mohou být uznávanými osobnostmi a určovat směr, kterým se design bude ubírat. Jak se to ZDW daří, se můžete přesvědčit od 4. do 11. května 2018. Celý program naleznete na www.zlindesignweek.com.

More stories by

Jana Mattas Horáčková