MAT COLLISHAW by

by 11. 4. 2011

Mat Collishaw, pocházející z nábožensky založené rodiny, dichotomizoval svou fascinaci spirituálnem tím, že zdůraznil, jak tento nehmotný element v praktickém a věcném světě jeho běžného života naprosto chyběl. Tento protiklad, spolu se zjištěním, že výtvarné umění je stejně jako film či literatura výzvou k potlačení víry, vytvořil pro mnoho následujících let základ jeho tvorby. To uvolnilo omezovanou skutečnost složenou z pocitů pokory a intenzivní touhy. Collishaw vytváří světy nejistě balancující mezi tvorbou a destrukcí, nesoucí požehnání krásy barbarského druhu.

Výstava Creation Condemned v nově otevřeném prostoru BlainSouthern se znovu zaměřuje na kontrast náboženského obrazu a jeho obsahu. V řadě sklem uzavřených skříněk se předvádí videa, v nichž motýly a orchideje pomalu stravuje oheň. Jakkoli představuje chvějivá anatomie plamenů obraz, v němž je složité rozšifrovat, zda přinášejí odsouzení, nebo osvobození, má násilí přítomné v těchto výjevech znepokojivě jemnou podobu a dřevěné schránky, v nichž se akce odehrává, nám svou oslavnou architekturou, postupně na sebe beroucí zlověstnou podobu klece, od tohoto dojmu vůbec neuleví.

V tomto hájemství angažovanosti a deziluze je pravděpodobně nejsilnějším poukazem na provázání skutečnosti a náboženství dílo Lost Prophet (Ztracený prorok, 2010), zpodobnění jedné ze dvou sekulárních soch Buddhy vytesaných v afghánských skalách, které se Tálibán v roce 2001 rozhodl zlikvidovat. Zničená modla je vidět vždy jen po krátkou chvíli, předává však výrazný vzkaz o svém předčasném zániku i o tom, jak by tato skutečnost, kdybychom ji správně zaznamenali, mohla vyslat silný signál ukazující na nadcházející dramatické události.

MAT COLLISHAW, Performance, 2010, dřevo, ocel, polopropustné zrcadlo, LCD obrazovky a pevný disk, 203x152x66 cm.

MAT COLLISHAW, Creation Condemned, 2010, pohled do instalace v Blain|Southern, Londýn. S laskavým svolením umělce a Blain|Southern, Londýn. Foto: Alex Delfanne.

Michele Robecchi

More stories by

Michele Robecchi